Du behöver
- 1 tub tomatpuré
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk olivolja
- Lite vatten
- rivet citronskal
- en nypa socker
- en nypa salt
- ev. ett par matskedar mellangrädde eller havregrädde
Gör så här
1
1. Fräs en tub tomatpuré och en liten hackad vitlöksklyfta i två matskedar olivolja tills blandningen blir grynig och färgen övergår till tegelröd.
2
3
2. Slå i lite vatten, en halv deciliter i taget tills såsen är lagom tjock.
4
5
3. Rör såsen slät och fin och låt puttra i minst fem minuter.
6
7
4. Smaksätt med lite rivet citronskal, en nypa socker och lika mycket salt.
8
9
5. Ett par matskedar mellangrädde ger en mildare, rundare sås.
10
11
6. För en fruktigare sås, ersätt en del av vattnet med krossade tomater eller några färska tomater. Jättegod till fullkornspasta och parmesanost!
12
13
Såsen håller sig några dagar i kylskåpet.
Recept ur boken “Hjärnkoll på maten”, av Martin Ingvar & Gunilla Eldh, Natur & Kultur.