Du behöver
- 25 g jäst
- 50 g smör
- 1,5 dl mjölk
- 1 ägg
- 0,5 tsk salt
- 6 dl vetemjöl
- 1 påse babyspenat
- 2 msk smör
- 1 msk vatten
- 0,5 dl nötter – t ex pecannötter
- 100 g fetaost
- 1 ägg till pensling
Gör så här
1
1. Smula jästen i en bunke. Lägg smöret i en kastrull och smält det på svag värme. Häll i mjölken och låt vätskan bli fingervarm.
2
3
2. Häll en liten skvätt mjölkblandning i bunken med jäst och rör om tills den löst sig. Häll i resten av mjölkblandningen. Knäck ägget mot kanten och rör ner det. Häll i salt och mjöl. Blanda degen ordentligt med händerna tills den släpper från kanterna av bunken. Strö på lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt den stå och jäsa i 30 minuter.
4
5
3. Skölj spenaten ordentligt och låt den rinna av i ett durkslag. Lägg smör och vatten i en stekpanna och sätt på medelhög värme. Lägg i spenaten när smöret har smält och stek den i ungefär 5 minuter. Lägg tillbaka den stekta spenaten i durkslaget så att det mesta av vätskan rinner bort.
6
7
4. Hacka nötterna i små bitar. Smula fetaosten i smulor. Sätt ugnen på 200 grader.
8
9
5. Strö lite mjöl över bakbordet och tippa ut den färdigjästa degen. Kavla ut degen så den är ungefär en halv centimeter tjock. Strö fyllningen jämnt över hela degkakan. Rulla ihop till en tät rulle och skär den i cirka 2 centimeter tjocka skivor.
10
11
6. Lägg över bullpirogerna på en plåt med bakplåtspapper med snittsidan uppåt. Knäck ägget till penslingen i en liten skål och vispa om med en gaffel. Pensla pirogerna ordentligt. Strö över hackade nötter. Sätt in plåten i ugnen och grädda i 15 minuter. Ät pirogerna kalla eller varma.
216 KCAL PER STYCK (totalt 12 bullar)
E% 12 procent protein, 45 procent fett, 43 procent kolhydrater