Kornlimpa med valnötter

Du behöver 1 1/2 dl kornris (Frebaco) 3 dl vatten 2 tsk salt 1/2 paket (25 g) jäst 3 dl ljummet vatten 2 msk (kallpressad)...


2 portioner

Du behöver

  • 1 1/2 dl kornris (Frebaco)
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1/2 paket (25 g) jäst
  • 3 dl ljummet vatten
  • 2 msk (kallpressad) rapsolja
  • 3 dl lantbrödsmjöl 4 sädesslag
  • 50 g valnötskärnor, grovhackade
  • eller rostade solrosfrön
  • 5–6 dl vetemjöl

Gör så här

1
Koka kornriset med vatten och salt i 8 minuter enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna, då suger kornen upp eventuell vätska som är kvar i kastrullen.

2
Rör ut jästen i vatten i matberedaren (använd plastkniv om sådan finns till din maskin). Tillsätt olja, kornris, lantbrödsmjöl och valnötter (spara lite att strö ovanpå limporna). Arbeta i vetemjöl tills degen släpper bunkens kant.

3
Ta upp degen på bakbordet, arbeta in lite mer vetemjöl för hand, degen sak inte vara för fast. Lägg degen i en bunke att jäsa övertäckt till dubbel storlek, 30–40 minuter.

4
Stjälp upp degen, arbeta inte mer än nödvändigt för att trilla två limpor. Pensla toppen med vatten och tryck lätt ner resten av valnötskärnorna. Lägg deglimporna i avlånga formar som vardera rymmer drygt 1 liter. Klä gärna formarna med bakpapper så att limporna blir enkla att ta ur. Skåra tre jack i varje limpa, helt ner i formbottnen. Jäs till dubbel storlek, 20–30 minuter.

5
Sätt in limporna på nedre falsen i ugnen i 225 grader. Reglera ner temperaturen till 175 grader och grädda cirka 40 minuter tills limporna fått lite färg och det låter dovt när man knackar på dem. De kan eventuellt tas ur formen och gräddas några minuter direkt på plåten om extra tid behövs. Låt limporna kallna på galler.

6
Bröden smakar bäst nygräddade, men kan frysas. Frysningen gör dock att skorpan blir lite mjukare.


Kommentar:
Tid: 2 timmar, inklusive jästider.
Med kornris får limpan gott tugg och håller sig saftig längre.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top