Du behöver
- 50 g jäst
- 75 g smör
- 2 1/2 dl morotsjuice
- 2 1/2 dl mjölk
- 3 tsk salt
- 1/2 dl (bak)sirap
- 2 tsk mald nejlika
- 2 tsk mald ingefära
- 500 g morötter, fint rivna
- 100 g valnötskärnor
- 16–17 dl vetemjöl
- vallmo- eller sesamfrön
Gör så här
1
Smula jästen i degbunken. Smält smöret, ljumma juice och mjölk till 37 grader. Häll vätskan i bunken och vispa ut jästen. Tillsätt salt, sirap, kryddor, morötter och valnötter. Arbeta i mjölet tills degen släpper bunken, degen ska vara lite klibbig. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter.
2
Forma frallor och lägg på plåt med lite olja och salt på. Jäs ytterligare 30 minuter. Pensla med mjölk och strö på vallmofrön eller sesamfrön. Grädda mitt i ugnen i 225 grader till gyllene färg, knappt 10 minuter.
Tid: 1 3/4 timme.