Du behöver
- 125 g (skogs)champinjoner, grovhackade
- 2 msk smör
- 2 1/2 dl passerade tomater
- 1/2 dl kokande vatten
- 1/2 paket (25 g) jäst
- 1 tsk salt
- 1 msk hackad färsk rosmarin
- 7–8 dl vetemjöl special
Gör så här
1
Fräs svamphacket i smör i en stekpanna tills det är mjukt. Låt svalna.
2
Mät upp passerade tomater i matberedaren (använd plastkniven om sådan finns till din maskin), häll i kokande vatten så att vätskan blir ljummen, smula i jästen och blanda tills jästen löst sig. Tillsätt salt, rosmarin och svamp.
3
Arbeta in mjölet, men spara lite på slutet att justera degens fasthet med. Degen ska släppa degbunkens kant, men inte vara för fast. Ta upp degen på bakbordet och knåda ihop den för hand. Lägg i en bunke, låt jäsa övertäckt 20–30 minuter.
4
Stjälp upp degen på bakbordet, dela i två lika stora bitar och sno ihop dem till längder. Degen ska inte arbetas för mycket i detta skede. Pensla ovansidan med vatten och vänd ner den penslade sidan på utströdda pumpakärnor. Vänd upp baguetterna igen och lägg dem på papprad plåt. Sätt längderna att jäsa till dubbel storlek, cirka 20 minuter.
5
Grädda baguetterna mitt i ugnen i 225 grader 15–20 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna på galler. Bröden kan frysas, men smakar bäst nybakade.
6
Goda till sallad och soppor, eller med bara lite fetaost.
Tid: 1 1/2 timme inklusive jästider.