Du behöver
- Fördeg, dag 1:
- 1 tsk jäst
- 1 1/2 dl kallt vatten
- 2 1/2 dl vetemjöl special
- Deg, dag 2:
- 1/2 msk jäst
- 1 1/2 dl kallt vatten
- 1 ägg
- 1/2 msk salt
- 1 msk honung
- 2 msk hackad, färsk rosmarin
- ca 5 dl vetemjöl special
- Garnering:
- olivolja
- rosmarin
- flingsalt
Gör så här
1
Dag 1: Rör ihop fördegen. Täck med plastfolie och ställ kallt över natten.
2
Dag 2: Smula ner jästen till degen i en bunke, rör ut den i vattnet.
3
Tillsätt fördeg, ägg, salt, honung, rosmarin och det mesta av mjölet. Knåda väl i cirka 10 minuter (helst i maskin).
4
Jäs under bakduk i cirka 1 1/2 timme.
5
Dela degen i 10–12 långa bitar. Platta till varje bit på väl mjölat bakbord. Rulla ihop och forma till små baguetter. Nyp gärna till så att ändarna blir spetsiga. Hit går det bra att förbereda och lägga bröden på bricka i frysen.
6
Gräddning:
7
Lägg de frysta bröden på bakplåtspappersklädd plåt, låt tina i cirka 1 timme.
8
Sätt ugnen på 250 grader. Skär skåror i bröden. Pensla med olivolja och strö över lite salt och rosmarin.
9
Grädda bröden mitt i ugnen i 10–15 minuter. Häll in en halv kopp med vatten i botten av ugnen när plåten ställs in. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
10
Obs! Om bröden inte ska frysas utan gräddas direkt ska de jäsa 30 minuter på bakplåtspappersklädd plåt innan de gräddas i 8–10 minuter.
Tid: 35 minuter + jästid.
Alla recept är beräknade för 10–12 personer om man lagar hela buffén. Väljer man enstaka recept räcker de till cirka 4 personer.