Du behöver
- 1 kg torkade kikärtor
- 1/2 purjolök
- 4 vitlöksklyftor
- 2 dl bladpersilja
- 2 msk salt
- 1 msk falafelkrydda
- 1 msk spiskummin
- 20 cl kolsyrat vatten
- olja till fritering
- FALAFELSÅS
- 2 1/2 dl tahini (sesampasta)
- 5 dl naturell yoghurt, eventuellt laktosfri
- 1 msk citronsaft
- 1 1/2 tsk salt
- TILLBEHÖR
- isbergssallad
- bladpersilja
- saltgurka
- tomat
- gul eller röd lök
- pitabröd
Gör så här
1
1. Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i 8 tim.
2
3
2. Mal ner kikärtorna, grönsakerna och kryddorna i en matberedare.
4
5
3. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl.
6
7
4. Forma smeten till små bollar. Fritera bollarna ca 4 min i olja.
8
9
5. Blanda alla ingredienser till falafelsåsen.
10
11
6. Strimla isbergssallad, hacka bladpersilja och skiva saltgurka, tomater och lök och servera allt i pitabröd.
Receptet kommer från boken “Kryddor från Rosengård”.
183 KCAL PER 100 G FALAFEL
E% 16 procent protein, 43 procent fett, 40 procent kolhydrater
38 KCAL PER MATSKED SÅS
E% 13 procent protein, 78 procent fett, 9 procent kolhydrater