Du behöver

  • 1 kg torkade kikärtor
  • 1/2 purjolök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 dl bladpersilja
  • 2 msk salt
  • 1 msk falafelkrydda
  • 1 msk spiskummin
  • 20 cl kolsyrat vatten
  • olja till fritering
  • FALAFELSÅS
  • 2 1/2 dl tahini (sesampasta)
  • 5 dl naturell yoghurt, eventuellt laktosfri
  • 1 msk citronsaft
  • 1 1/2 tsk salt
  • TILLBEHÖR
  • isbergssallad
  • bladpersilja
  • saltgurka
  • tomat
  • gul eller röd lök
  • pitabröd

Gör så här

1
1. Blötlägg kikärtorna i ljummet vatten i 8 tim.

2

3
2. Mal ner kikärtorna, grönsakerna och kryddorna i en matberedare.

4

5
3. Tillsätt kolsyrat vatten och blanda väl.

6

7
4. Forma smeten till små bollar. Fritera bollarna ca 4 min i olja.

8

9
5. Blanda alla ingredienser till falafelsåsen.

10

11
6. Strimla isbergssallad, hacka bladpersilja och skiva saltgurka, tomater och lök och servera allt i pitabröd.


Kommentar:
Receptet kommer från boken “Kryddor från Rosengård”.

183 KCAL PER 100 G FALAFEL
E% 16 procent protein, 43 procent fett, 40 procent kolhydrater

38 KCAL PER MATSKED SÅS
E% 13 procent protein, 78 procent fett, 9 procent kolhydrater