Citruslaxspett med örtfalafel

Du behöver 500–600 g hel laxsida (utan ben) 1 citron citron- eller svartpeppar flingsalt Sås: 1 kruka mynta 2 dl yoghurt 2 krm svartpeppar Falafel:...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 500–600 g hel laxsida (utan ben)
  • 1 citron
  • citron- eller svartpeppar
  • flingsalt
  • Sås:
  • 1 kruka mynta
  • 2 dl yoghurt
  • 2 krm svartpeppar
  • Falafel:
  • 400 g kokta kikärter (går bra med burk)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk vetemjöl
  • 3/4 tsk salt
  • 2 msk hackad färsk koriander (eller 1 1/2 tsk malda frön)
  • 2 duttar kajennpeppar
  • 2 tsk (sesam)olja
  • 1–2 dl vetemjöl
  • 1 uppvispat ägg
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • 5 dl olja till fritering
  • grillad inlagd paprika eller jalapeños till servering

Gör så här

1
Skär bort synliga ben med vass, tunn och böjlig kniv.

2
Titta på laxsidan: Där laxköttsmönstret byter riktning kan det sitta en rad ben. Stryk över med tummen, dra ut de ben du känner med en pincett. Skär också bort den smala broskraden längs fisksidans mitt. Nu ser man fyra naturliga filéränder i fiskens längdriktning. Skär längs dem rakt ner mot skinnet. Lossa sen filéer från skinnet med kniven.

3
Putsa bort brunt laxkött och trä filéerna i veck på spett. Pressa citron över, salta och citronpeppra. Låt stå i rumstemperatur.

4
Finstrimla myntan och blanda med yoghurt, 1 1/2 tsk flingsalt och 2 krm svartpeppar.

5
Stavmixa sköljda avrunna kikärter med skivad vitlök, mjöl, salt, koriander, kajenn och sesamolja. Trilla köttbullstora bollar, rulla dem i vetemjöl, ägg och ströbröd i tur och ordning. Trilla dem några varv mellan händerna efteråt.

6
Hetta upp oljan till 180 grader i tjockbottnad kastrull. Använd hushållstermometer. Fritera en handfull falaflar i taget ett par minuter till fin färg. Ta upp, låt rinna av på kökspapper.

7
Grilla samtidigt laxspetten i het, lätt olja grillpanna eller stekpanna, ett par minuter på varje sida.

8
Obs! Ha aldrig fläkten i gång under själva friteringen. Ha ett stort metallock redo att lägga över ifall oljan skulle fatta eld.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top