Du behöver
- 2 svartrötter
- vatten, salt
- citrussaft
- 1–1 1/2 dl majonnäs
- 2–3 tsk wasabi eller riven pepparrot
- 4 st 2 cm tjocka laxkotletter
- 1 tsk neutral olja
- 2–3 msk pumpafrön
Gör så här
1
Skala svartrötterna och lägg dem efterhand i vid kastrull med saltat vatten och lite pressad citron eller lime (annars mörknar stängerna). Koka upp och sjud stängerna knappt mjuka, 8–11 minuter, efter grovlek. Ta upp och låt rinna av.
2
Blanda majonnäsen med wasabi eller pepparrot efter egen smak.
3
Hetta upp grillpannan tills den är riktigt het. Låt svartrötterna bli randiga och heta ett par minuter i pannan. Känn med lätt tumme efter ben mitt i laxköttet, dra bort med pincett om du hittar några. Pensla laxköttet med olja, salta och peppra. Vik in de tunna slaksidebitarna mot mitten, så gott det går. Grilla kotletterna cirka 2 minuter på varje sida. Låt eventuellt pumpafröna grilla med någon minut. Servera bums.
Tips! Kokt färskpotatis eller timjanskryddad bulgur kan läggas till för mättnads skull. Byt gärna svartrot mot sparris.
Tips! Ingen grillpanna? Använd vanlig stekpanna.