Du behöver

  • 200 g svamp färsk t ex champinjoner eller en näve torkad svamp
  • 1.5 l buljong
  • 0.5 st lök hackad gul
  • 4 dl carnaroliris
  • smör till stekning
  • 1.5 dl vitt vin
  • 150 g grön sparris
  • parmesanost en näve nyriven
  • bladpersilja hackad

Gör så här

1
Lägg den torkade svampen i blöt. Värm buljongen.

2
Fräs hackad lök och ris i lite smör utan att det tar färg, tills löken är genomskinlig och riset ogenomskinligt. Häll på vitt vin, rör om och låt vinet koka in på låg värme.

3
Häll av svampspadet och tillsätt det i risotton, rör om och låt det koka in. Bryn samtidigt svampen i smör.

4
Häll varm buljong över riset så att det precis täcker. Rör om och låt vätskan koka in.

5
Blanda i hälften av svampen. Fortsätt att täcka riset med buljong, röra om och koka in, tills riskornen börjar bli färdigkokta efter ungefär 20 minuter.

6
Skär sparrisen i bitar och låt den koka med de sista minuterna.

7
Blanda i resten av svampen, en näve nyriven ost och hackad bladpersilja.

8
Ta av från värmen och låt stå i 5 minuter med lock.

9
Servera till den härliga fänkålssalsiccian.


Kommentar:
Recept ur boken ”Korv. Den godaste korven stoppar du själv” (Bonnier Fakta) av Kristoffer Franzén.