Du behöver
- Botten:
- 2 dl pecannötter
- 1 msk honung
- 2 tsk rapsolja
- en nypa salt
- Marmeladfyllning:
- 5 fikon + ev 3 msk vatten (om du använder färska)
- 225 g björnbär, tinade eller 4 dl färska
- Topping/chokladsås:
- 2 dl kokosolja
- 1 1/2 dl kakaopulver
- 1/2 dl honung eller agavesirap
- Garnering:
- Björnbär eller valfria bär
Gör så här
1
1. Blötlägg torkade fikon i 4–10 timmar.
2
3
2. Kör pecannötterna till ett fint mjöl i matberedaren.
4
5
3. Tillsätt honung, rapsolja och salt. Kör igen.
6
7
4. Tryck ut i bullformar eller i en mindre pajform och gör en stor bakelse.
8
9
5. Mixa ingredienserna till fikon- och björnbärsmarmeladen.
10
11
6. Bred ut björnbärsmarmeladen på botten.
12
13
7. Gör kokosoljan rinnande i vattenbad.
14
15
8. Rör ner kakaopulver och honung i kokosoljan.
16
17
9. Häll chokladsåsen över fyllningen så att den täcker.
18
19
10 Ställ in bakelserna i kylen eller i frysen tills chokladen stelnat. Tina dem i cirka 20 minuter före servering om de har varit i frysen.
20
21
11. Garnera med björnbär eller andra bär. Bakelserna kan förvaras i frysen i flera månader. På bilden är det även en klick cashewgrädde som topping.
Receptet kommer från boken “Raw Delight” av Erica Palmcrantz och Irmela Lilja, Ica Bokförlag 2010.
279 KCAL PER STYCK
E% 4 proc protein, 78 proc fett, 18 proc kolhydrater