Du behöver
- 1 kg blåmusslor, helst små
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 1/2 –1 röd chili, skivad
- 2 msk olivolja
- 1 1/2 dl torrt vitt vin
- 1 dl vispgrädde
- 250 g rimmat fläsk, finstrimlat
- 350 g linguini (eller spagetti)
- 3 tomater, urkärnade och i bitar
- 2 msk kapris
- nymalen svartpeppar
- rikligt med hackad persilja
Gör så här
1
Skölj musslorna noga och avlägsna det lilla skägget som oftast sitter mellan skalhalvorna. Enklast är att dra bort det med hjälp av en skalkniv. Släng de musslor som är öppna och inte sluter sig när du knackar på dem, kassera trasiga musslor.
2
Fräs vitlök och chili på medelvärme i en stor kastrull i någon minut. Höj värmen till max, lägg i musslor och tillsätt vinet. Lägg på lock och koka tills musslorna öppnat sig,
3
3–5 minuter. Lyft upp musslorna på ett fat, koka ihop spadet med grädden i 2 minuter. Knaperstek fläsket i torr panna, låt rinna av på kökspapper. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen, låt rinna av genom ett durkslag. Vänd ihop pastan med spadet, musslorna, tomater, kapris och svartpeppar. Strö hackad persilja över.