Långjästa baguetter

Du behöver 0.5 l vatten iskallt 12.5 dl vetemjöl special 15 g jäst 2 tsk salt mjöl till utbakning Gör så här 1 Arbeta vatten...

Tillagningstid: 45 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 0.5 l vatten iskallt
  • 12.5 dl vetemjöl special
  • 15 g jäst
  • 2 tsk salt
  • mjöl till utbakning

Gör så här

1
Arbeta vatten och mjöl kraftigt i maskin eller med elvispens degkrokar i tio minuter. Smula i jästen och arbeta ytterligare ett par minuter, häll därefter i saltet och blanda i två minuter till. Täck degbunken med plastfolie och fäst med en gummisnodd längs kanten.

2
Låt degen jäsa cirka fyra timmar.

3
Sätt ugnen på 250 grader. Häll ut den färdigjästa degen på mjölat bakbord, dela den i sex remsor, som vrids och lyfts över på mjölad plåt. Dofta över mjöl och låt jäsa cirka 30 minuter under bakduk.

4
Ställ en form med några isbitar i ugnen och grädda baguetterna i cirka 20 minuter tills de får fin färg och skorpa. Låt svalna på galler utan bakduk.

5
Tips! Degen kan sättas på festdagen och bakas ut strax innan gästerna kommer. Är det ont om tid kan bröden bakas i förväg, och frysas.


Kommentar:
Tid: 45 minuter + 4 1/2 timmar jästid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top