Du behöver
- PAJDEG
- 2 1/2 dl dinkelsikt eller vetemjöl
- 50 g smör
- 1 dl kesella, 10 %
- FYLLNING
- 1 stor gul lök, hackad
- 1/2 msk olivolja eller smör
- 2 liter färsk kirskål
- 2–3 ägg
- ca 2 dl mjölk och grädde blandat
- örtsalt, svartpeppar, basilika
- 2 dl riven ost, t ex grevé
Gör så här
1
1. Hacka ihop mjöl och smör, tillsätt kesella, arbeta snabbt ihop till en pajdeg. (Kan även göras i matberedare.)
2
3
2. Låt degen vila svalt ca 30 minuter. Tryck eller kavla ut den i en pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet i 200 graders ugnsvärme i 10 minuter.
4
5
3. Hacka löken och fräs den varsamt i lite olja eller smör. Rensa bort grova stjälkar och fula blad från kirskålen och skölj väl. Förväll ett par minuter i kokande vatten. Är bladen grova behövs längre tid. Häll av vattnet och krama ur de förvällda bladen ordentligt. Hacka dem grovt.
6
7
4. Lägg den frästa löken i det gräddade pajskalet, sprid ut kirskålen och krydda med örtsalt. Blanda ägg och gräddmjölk i en bunke. Krydda med örsalt, svartpeppar och basilika. Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajskalet. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader, cirka 30 minuter.
447 KCAL PER PORTION
E% 16 procent protein, 60 procent fett, 24 procent kolhydrater