Kirskålspaj

Du behöver PAJDEG 2 1/2 dl dinkelsikt eller vetemjöl 50 g smör 1 dl kesella, 10 % FYLLNING 1 stor gul lök, hackad 1/2 msk...


5 portioner

Du behöver

  • PAJDEG
  • 2 1/2 dl dinkelsikt eller vetemjöl
  • 50 g smör
  • 1 dl kesella, 10 %
  • FYLLNING
  • 1 stor gul lök, hackad
  • 1/2 msk olivolja eller smör
  • 2 liter färsk kirskål
  • 2–3 ägg
  • ca 2 dl mjölk och grädde blandat
  • örtsalt, svartpeppar, basilika
  • 2 dl riven ost, t ex grevé

Gör så här

1
1. Hacka ihop mjöl och smör, tillsätt kesella, arbeta snabbt ihop till en pajdeg. (Kan även göras i matberedare.)

2

3
2. Låt degen vila svalt ca 30 minuter. Tryck eller kavla ut den i en pajform, nagga botten med en gaffel och förgrädda skalet i 200 graders ugnsvärme i 10 minuter.

4

5
3. Hacka löken och fräs den varsamt i lite olja eller smör. Rensa bort grova stjälkar och fula blad från kirskålen och skölj väl. Förväll ett par minuter i kokande vatten. Är bladen grova behövs längre tid. Häll av vattnet och krama ur de förvällda bladen ordentligt. Hacka dem grovt.

6

7
4. Lägg den frästa löken i det gräddade pajskalet, sprid ut kirskålen och krydda med örtsalt. Blanda ägg och gräddmjölk i en bunke. Krydda med örsalt, svartpeppar och basilika. Vispa ihop äggstanningen och häll den i pajskalet. Strö över riven ost. Grädda i 200 grader, cirka 30 minuter.


Kommentar:
447 KCAL PER PORTION
E% 16 procent protein, 60 procent fett, 24 procent kolhydrater

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top