Du behöver
- 2 msk smör
- 1 stor gul tunt skivad lök
- 3 skivade vitlöksklyftor
- 6 pepparkorn
- 3 enbär
- 500 g avrunnen surkål
- 2 dl torrt vitt vin
- 1 bit (400 g) rimmat sidfläsk
- 1 bit (400 g) rimmad skinka
- 1 eller 2 råa fläskkorvar
- Till garnering:
- hackad bladpersilja att strö över
- Till servering:
- kokt potatis
- god senap, t ex en ljus dijonsenap
Gör så här
1
Hetta upp smöret i tjockbottnad gryta och lägg i lök, vitlök, pepparkorn och enbär. Låt löken mjukna utan att färg. Tillsätt sedan surkålen och fortsätt stekningen tills kålen börjar få lite färg. Det brukar ta 10 minuter. Rör om under tiden, så kålen blir jämnt stekt. Häll på vinet och sjud under lock på låg värme i 1 1/2 timme.
2
Bädda ned köttet beroende på koktid. Fläsket kan vara med direkt, medan det räcker med en timme för skinkan och 20 minuter för korvarna.
3
Fiska upp kött och korv och skär i upp i skivor eller bitar före servering. Lägg tillbaka, strö över hackad persilja
4
Servera med kokt potatis, en god senap och torrt vitt vin från Alsace.
Receptet kommer från Eva Wrange.