Syskonbröd med dinkelmjöl

Du behöver 1 tsk fänkål 1 tsk anis 1 tsk kummin 25 g jäst 7 dl ljummet vatten, 37 grader 1 msk salt 1 msk...

Tillagningstid: 150 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 1 tsk fänkål
  • 1 tsk anis
  • 1 tsk kummin
  • 25 g jäst
  • 7 dl ljummet vatten, 37 grader
  • 1 msk salt
  • 1 msk mörk sirap
  • 5 dl dinkelmjöl fullkorn (250 g)
  • 12 dl specialvetemjöl (600 g)

Gör så här

Stöt kryddorna i en mortel. Smula jästen, tillsätt vatten, salt, sirap, kryddor och de båda mjölsorterna. Arbeta degen i 10 minuter tills den släpper bunken. Låt jäsa i en timme eller till dubbel storlek. Forma till 2 limpor och låt dem jäsa ytterligare, cirka 30 minuter. Grädda limporna i 250 grader i 10 minuter. Sänk sedan temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 20 minuter. Brödet ska låta ihåligt när du knackar på undersidan. Om du är osäker på ifall brödet är klart kan du mäta temperaturen som ska vara 98 grader.


Kommentar:
Läsarrecept av: Hjördis Svanberg.
Brödet har fått sitt namn av att Hjördis systrar också brukar baka det.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top