Du behöver
- 1 l fingervarmt vatten
- 100 g jäst
- 0,5 dl rapsolja
- 400 g havregryn eller rågflingor (ca 11,5 dl)
- 1,5 msk salt
- 1 dl solrosfrö
- 1 dl linfrö
- 1 dl sesamfrö
- ca 1,3-1,4 kg vetemjöl
- blandade frön att doppa frallorna i
Gör så här
1
1. Blanda ljummet vatten och jäst. Blanda i olja, salt, havregryn, frön och nästan allt mjöl. Blanda till en deg, gärna i maskin. Degen ska vara seg och smidig. Låt jäsa omkring en halvtimme.
2
3
2. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 30 bitar som väger ca 100 gram. Rulla dem runda och sen avlånga, ca 10-12 cm långa. Platta till dem och doppa i frön. Lägg 10 st per plåt och låt jäsa minst 1 timme i rumstemperatur. De ska vara ordentligt uppjästa!
4
5
Spreja eller pensla med vatten innan gräddningen. Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 20 minuter eller till brödet fått gyllenbrun färg.
273 kcal /bröd a 100g. E% 13 procent protein 23 procent fett
64 procent kolhydrater