Solrosbröd

Du behöver 1 l fingervarmt vatten 100 g jäst 0,5 dl rapsolja 400 g havregryn eller rågflingor (ca 11,5 dl) 1,5 msk salt 1 dl...


30 portioner

Du behöver

  • 1 l fingervarmt vatten
  • 100 g jäst
  • 0,5 dl rapsolja
  • 400 g havregryn eller rågflingor (ca 11,5 dl)
  • 1,5 msk salt
  • 1 dl solrosfrö
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl sesamfrö
  • ca 1,3-1,4 kg vetemjöl
  • blandade frön att doppa frallorna i

Gör så här

1
1. Blanda ljummet vatten och jäst. Blanda i olja, salt, havregryn, frön och nästan allt mjöl. Blanda till en deg, gärna i maskin. Degen ska vara seg och smidig. Låt jäsa omkring en halvtimme.

2

3
2. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 30 bitar som väger ca 100 gram. Rulla dem runda och sen avlånga, ca 10-12 cm långa. Platta till dem och doppa i frön. Lägg 10 st per plåt och låt jäsa minst 1 timme i rumstemperatur. De ska vara ordentligt uppjästa!

4

5
Spreja eller pensla med vatten innan gräddningen. Grädda i 200 graders ugnsvärme ca 20 minuter eller till brödet fått gyllenbrun färg.


Kommentar:
273 kcal /bröd a 100g. E% 13 procent protein 23 procent fett
64 procent kolhydrater

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top