Du behöver
- 5 dl färska nässlor
- 1–1 1/2 dl skållad sötmandel
- 1 vitlöksklyfta, hackad
- 1 dl riven parmesanost
- 1/2–1 dl olivolja extra virgine
- örtsalt och svartpeppar
Gör så här
1
1. Rensa, skölj och förväll nässlorna en kort stund i kokande vatten. Krama ur dem ordentligt och hacka grovt.
2
3
2. Skålla mandlarna i kokande vatten, skölj dem under kallt vatten och dra av skalen. Låt mandlarna torka på ett papper.
4
5
3. Lägg nässelhacket, vitlöksklyftan, de skållade mandlarna och den rivna osten i en matberedare. Mixa allt till en finfördelad massa.
6
7
4. Droppa ner olivolja i en fin stråle, lite i taget till lagom konsistens. Smaka av med salt och svartpeppar. Servera till pasta eller crostini. Kan sparas några dagar i kylen.
Smaken blir en aning mjukare när man förväller nässlorna. Vill du kan du förstås använda späda nässlor direkt utan att förvälla dem.