Du behöver
- 50 g jäst
- 1–2 tsk salt
- 1 liter mjöl
- 3 dl ljummet vatten, 37 grader
- 3/4 dl olivolja
- 2–3 msk torra smulade blad av löktrav eller nässla
Gör så här
1
1. Smula jästen i en bunke, tillsätt salt och rör ut i lite av det fingervarma vattnet. Blanda i resten av vattnet, olivoljan och det mesta av mjölet och arbeta ihop degen med en trägaffel.
2
3
2. Stöt löktravsbladen i en mortel och rör ner dem i degen.
4
5
3. Knåda på mjölat bakbord tills degen är smidig. Tillsätt ev mer mjöl. Lägg tillbaka i bunken, svep över degen med ett tunt lager olja. Täck med handduk och jäs ca 1 timme. Sätt ugnen på 200 grader.
6
7
4. Knåda degen lätt på bakbordet och dela den i fyra delar. Dela varje fjärdedel i arton mindre bitar. Rulla eller dra ut dem till smala stänger, cirka 30 cm långa. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och grädda i cirka 15 minuter tills de får lite färg. Låt svalna på galler.
8
9
5. Förvara torrt i burk eller papperspåse.
40 KCAL PER STYCK
E% 10 proc protein, 27 proc fett, 63 proc kolhydrater