Du behöver
- 4 dl ljummet vatten
- 5 dl havregryn, rågflingor eller blandade sädesslag
- 5 dl vetemjöl
- 1 dl blandade frön och/eller nötter
- 1 dl russin, aprikoser eller annan valfri torkad frukt
- 1,5 tsk salt
- 25 g jäst
Gör så här
1
1. Blanda samman och rör om ordentligt, eventuellt med en elvisp (med degkrokar). Låt degen vila ungefär en halvtimme.
2
3
2. Sprid ut lite gryn eller mjöl på bordet och häll upp degen, den ska vara ganska lös. Platta ut något och rulla ihop, använd gärna en degskrapa eller stekspade så slipper du kladdiga händer. Lägg i en brödform som du oljat.
4
5
3. Låt jäsa ca 40 minuter eller tills brödet jäst upp till dubbel storlek. Grädda i 175 grader i 60 minuter.
6
7
Det går även göra portionsbröd av degen. Grädda då i 225 grader i ca 20 min.
108 KCAL PER SKIVA (40 gram)
E% 14 procent protein, 18 procent fett, 68 procent kolhydrater