Smultrontarteletter med vaniljkräm

Du behöver Deg 4 dl vetemjöl 150 g kallt smör, skuret i kuber 1 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 2 äggulor 1–2 msk vatten ca...

Tillagningstid: 90 minuter
14 portioner

Du behöver

  • Deg
  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g kallt smör, skuret i kuber
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 1–2 msk vatten
  • ca 3 dl vaniljkräm
  • 1 vaniljstång
  • 2 1/2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1/2 dl strösocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • Garnering
  • färska smultron

Gör så här

1
Lägg alla ingredienser till degen, utom vattnet, i en matberedare. Mixa ihop till fina smulor. Tillsätt vattnet genom tubröret när maskinen är i gång och kör ihop till en boll.

2
Tryck ut degen tunt i tartelettformar. Ställ i frysen cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda formarna mitt i ugnen 10–14 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna i sina formar.

3
Dela vaniljstången på längden. Lägg den i en kastrull och häll i mjölken. Koka upp och dra från värmen. Ta upp vaniljstången ur mjölken. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke. Vispa ner blandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under vispning tills såsen börjar tjockna. Obs! Akta så att den inte börjar koka, då koagulerar äggen och såsen blir grynig. Låt kallna helt.

4
Fördela vaniljkräm i formarna och ös på så mycket smultron som önskas!


Kommentar:
Det går bra med andra bär också. Receptet är från boken “Svenska kakor och desserter” (Max Ström).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top