Du behöver
- Deg
- 4 dl vetemjöl
- 150 g kallt smör, skuret i kuber
- 1 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 äggulor
- 1–2 msk vatten
- ca 3 dl vaniljkräm
- 1 vaniljstång
- 2 1/2 dl mjölk
- 2 äggulor
- 1/2 dl strösocker
- 2 msk maizena majsstärkelse
- Garnering
- färska smultron
Gör så här
1
Lägg alla ingredienser till degen, utom vattnet, i en matberedare. Mixa ihop till fina smulor. Tillsätt vattnet genom tubröret när maskinen är i gång och kör ihop till en boll.
2
Tryck ut degen tunt i tartelettformar. Ställ i frysen cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Grädda formarna mitt i ugnen 10–14 minuter tills de har fått fin färg. Låt svalna i sina formar.
3
Dela vaniljstången på längden. Lägg den i en kastrull och häll i mjölken. Koka upp och dra från värmen. Ta upp vaniljstången ur mjölken. Vispa äggulor, socker och maizena luftigt i en bunke. Vispa ner blandningen i den varma mjölken. Värm försiktigt under vispning tills såsen börjar tjockna. Obs! Akta så att den inte börjar koka, då koagulerar äggen och såsen blir grynig. Låt kallna helt.
4
Fördela vaniljkräm i formarna och ös på så mycket smultron som önskas!
Det går bra med andra bär också. Receptet är från boken “Svenska kakor och desserter” (Max Ström).