Du behöver
- 50 g jäst
- 4 dl vatten fingervarmt
- 1 dl mjölk
- 1 msk smör
- 12 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 0.5 msk salt
- olja till formarna
Gör så här
1
Smula ner jästen i en stor bunke, blanda med vatten och mjölk. Blanda i smör, mjöl, socker och salt. Bearbeta med elvispens degkrokar tills du får en smidig deg. Jäs under duk i cirka 30 minuter.
2
Häll ut den jästa degen på mjölat bakbord. Dela den i två lika stora bitar, platta till dem och rulla ihop till avlånga limpor. Lägg dem i var sin smord 1 1/2-liters brödform. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
3
Grädda bröden i 25–30 minuter i 180 graders ugnsvärme.
4
Ta ut ur formarna och låt gå ytterligare cirka 5 minuter till direkt på ugnsgallret. Låt svalna på galler utan duk.
5
När brödet svalnat kan det skivas upp och rostas.
Lägg till jästid.