Rostbröd till kräftmackan

Du behöver 50 g jäst 4 dl vatten fingervarmt 1 dl mjölk 1 msk smör 12 dl vetemjöl 1 msk strösocker 0.5 msk salt olja...

Tillagningstid: 50 minuter
2 portioner

Du behöver

  • 50 g jäst
  • 4 dl vatten fingervarmt
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk smör
  • 12 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 0.5 msk salt
  • olja till formarna

Gör så här

1
Smula ner jästen i en stor bunke, blanda med vatten och mjölk. Blanda i smör, mjöl, socker och salt. Bearbeta med elvispens degkrokar tills du får en smidig deg. Jäs under duk i cirka 30 minuter.

2
Häll ut den jästa degen på mjölat bakbord. Dela den i två lika stora bitar, platta till dem och rulla ihop till avlånga limpor. Lägg dem i var sin smord 1 1/2-liters brödform. Låt jäsa under bakduk i cirka 1 timme.

3
Grädda bröden i 25–30 minuter i 180 graders ugnsvärme.

4
Ta ut ur formarna och låt gå ytterligare cirka 5 minuter till direkt på ugnsgallret. Låt svalna på galler utan duk.

5
När brödet svalnat kan det skivas upp och rostas.


Kommentar:
Lägg till jästid.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top