Du behöver
- 200 g bondbönor
- 1 späd purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 kvist färsk rosmarin
- 1 liter vatten
- 1 grönsaksbuljongtärning
- 1 msk olivolja
- 2 dl risottoris (carnaroli eller arborio)
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 burk marinerade kronärtskockor
- 1 dl riven parmesanost
- 2 msk smör
- finrivet skal (det yttersta gula) av 1 citron
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här
1
Gör så här
2
Sprita bönorna. Koka dem i saltat vatten cirka 2 minuter. Skölj dem under rinnande kallt vatten i durkslag. Ploppa ur dem ur sitt skal.
3
Ansa och skiva purjon. Skiva vitlöken. Hacka rosmarinen.
4
Koka upp vatten med buljongtärning i en kastrull. Låt den stå kvar på spisen på låg värme.
5
Fräs purjo och vitlök i oljan i en rymlig tjockbottnad gryta i ett par minuter. Tillsätt riset och fräs i ytterligare någon minut. Häll på vinet och låt det koka in.
6
Sänk värmen och häll på ett par skopor av buljongen. Låt nu riset sjuda på svag värme. Ös pö om pö med buljong när den kokat in.
7
Häll av oljan från skockorna, skär dem i mindre bitar och blanda i riset när det börjar bli klart.
8
Efter 15–20 minuter är riset mjukt, men med en lite hård kärna i mitten. Rör ner bönorna, men spara några till garnering. Rör även i en skvätt extra vatten så att riset får en riktigt krämig konsistens. Rör i parmesan,smör och citronskal.
9
Smaka av med salt och svartpeppar.
10
Servera genast med de sista bönorna, lite extra parmesan, och några droppar olivolja.