Du behöver
- 6 l vatten
- 2 dl grovt salt
- 2 st sockerbit
- 1 st knippa dillkronor (12-14 st)
- 22.5 st kräftor
Gör så här
1
Koka upp vatten med salt, socker om så önskas, och dillkronor i en 10-liters kastrull. Låt vattnet stormkoka ett par minuter innan kräftorna läggs i levande. Det är viktigt att vattnet håller sig kokande. Koktid 8 minuter från det att vattnet kokat upp igen.
2
Ta upp kräftorna. Sila spadet över i en bunke. Lägg i kräftorna och tillsätt fräsch dill. Kyl snabbt ner, sätt gärna bunken i kallt vatten i diskhon. Ät eller frys kräftorna. Tunna spadet upp till halva mängden med vatten för kräftor som ska frysas i lag, annars kan kräftorna bli för salta.
Kräftor från dysjöar kan gärna kallna i nykokad lag
eftersom dysmak kan följa kokspadet.
Låt frysta kräftor tina långsamt i kylskåp, gärna 2-3 dygn, så att de drar åt sig smak av spadet.