Svampdolmar med sky

Du behöver ett stort vitkålshuvud, ca 2 kg 2 tsk salt per liter vatten 4 portioner (fullkorns)ris 200 g champinjoner 1 msk smör eller margarin...

Tillagningstid: 120 minuter
4 portioner

Du behöver

  • ett stort vitkålshuvud, ca 2 kg
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • 4 portioner (fullkorns)ris
  • 200 g champinjoner
  • 1 msk smör eller margarin
  • salt och svartpeppar
  • 1 dl kesella
  • 2 msk riven vällagrad ost
  • smält smör eller margarin att pensla med
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1/2 tärning (svamp)buljong

Gör så här

1
Ansa kålhuvudet och lossa fösiktigt de yttersta bladen. Klipp bort den grövsta delen av mittnerven.

2
Förväll några blad i taget i kokande, saltat vatten (stora grytan!) ett par minuter, tills de blir lite genomskinliga. Fiska upp och låt rinna av på ren handduk. (De mindre bladen strimlas och slakas till vardagssallad.) Koka riset efter paketets anvisning.

3
Ansa och grovhacka svampen. Fräs den först ett par minuter i torr, het stekpanna. Tillsätt sedan fettklicken och låt svampen ta färg. Salta och peppra rejält.

4
Blanda svampen med ris, kesella och riven ost i en bunke, justera kryddningen. Rulla in 2 matskedar svamp­röra i varje kåldolme. Fäst med tandpetare eller knyt steksnöre runt. Pensla paketen med smält fett och bryn runtom i lite fett i stekpanna. Häll på buljong och låt bräsera på svag värme under lock cirka minuter 25–30 minuter. Servera med exempelvis kokt potatis, lingonsylt och buljongskyn.

5
Tips! Laga dolmarna i ugn: Lägg de nypenslade paketen i smord ugnsform. Grädda mitt i 225-gradig ugn cirka 40 minuter. Späd med buljongen mot stektidens slut.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top