Du behöver
- 2 gula lökar
- 2 msk smör
- 400 g mager nötfärs
- salt och peppar
- några timjankvistar
- 200–300 g ansade svarta trumpetsvampar
- 1 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl kalvbuljong
- 1 slurk konjak
- 1 rulle kyld smördeg
- 1/2 uppvispat ägg (eller 2 msk mjölk)
Gör så här
1
Hacka löken och fräs den i 1 matsked smör i medelvarm stekpanna 7–10 minuter. Ta upp.
2
Värm pannan hetare, klicka
3
1 matsked smör till och fräs färsen under omrörning. Låt den ta färg och smaksätt med salt och peppar, samt repad timjan. Ta upp.
4
Dela svampen i lagom munsbitar och stek först i torr, nästan het panna ett par minuter, sedan några minuter med en klick smör. Lägg tillbaka lök och färs i pannan, strö på vetemjöl och rör om. Tillsätt buljong (eller vatten + smulad buljongtärning) och konjak. Låt småputtra 3 minuter och smaka av. Salta och peppra ytterligare om det behövs. Fördela fräset i ugnsform, låt svalna lite.
5
Sporra trekantiga bitar av smördegen, pricka med gaffel. Pensla formens kant med ägg och lägg på smördegen. Se till att degen fäster över formens kant. Pynta gärna med krusiduller av överbliven deg. Pensla all deg med ägg eller mjölk.
6
Grädda cirka 15 minuter mitt i 250 grader varm ugn. Servera varm eller ljum med sallad till.