Du behöver
- 2 ägg
- 4 dl mjölk
- 30 g jäst
- 2 dl bovetemjöl
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl gräddfil
- 1 tsk salt
- 3 dl grädde
- 2 dl färska smultron
- smör för stekning
- GARNERING
- Smultron och smultronblommo
Gör så här
1
1. Skilj på äggula och äggvita.
2
2. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula och rör ut jästen i mjölken.
3
3. Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula, vispa ihop till en jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa i 30–60 minuter i rumstemperatur.
4
4. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i smeten.
5
5. Grädda i plättlagg på medelvärme, vänd när de stelnat.
6
Grädda ett par min på andra sidan.
7
6. Servera fyra plättar per person med vispad grädde och smultron emellan. Garnera med färska smultron.
Bovete i plättarna är både nyttigt och gott. Bjud gärna ett glas
smultronsaft till.
629 KCAL PER PORTION
E% 10 procent protein, 54 procent fett, 36 procent kolhydrater
FOTO BIANCA BRANDON-COX