Boveteplättar med färska smultron

Du behöver 2 ägg 4 dl mjölk 30 g jäst 2 dl bovetemjöl 2 dl vetemjöl 1 dl gräddfil 1 tsk salt 3 dl grädde...


4 portioner

Du behöver

  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 30 g jäst
  • 2 dl bovetemjöl
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • 3 dl grädde
  • 2 dl färska smultron
  • smör för stekning
  • GARNERING
  • Smultron och smultronblommo

Gör så här

1
1. Skilj på äggula och äggvita.

2
2. Värm mjölken till ca 37 grader. Smula och rör ut jästen i mjölken.

3
3. Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula, vispa ihop till en jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa i 30–60 minuter i rumstemperatur.

4
4. Vispa äggvitan till hårt skum och vänd ner den i smeten.

5
5. Grädda i plättlagg på medelvärme, vänd när de stelnat.

6
Grädda ett par min på andra sidan.

7
6. Servera fyra plättar per person med vispad grädde och smultron emellan. Garnera med färska smultron.


Kommentar:
Bovete i plättarna är både nyttigt och gott. Bjud gärna ett glas
smultronsaft till.

629 KCAL PER PORTION
E% 10 procent protein, 54 procent fett, 36 procent kolhydrater

FOTO BIANCA BRANDON-COX

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top