Du behöver
- 3 st äggulor (vispa äggulorna för sig först)
- 0.5 dl äppelvinäger
- 2 msk lök valfri sort
- 4 msk färsk dragon finhackad
- salt och nymalen vitpeppar
- 200 g smör smält och skirat
- 1 msk smör till att bryna löken i
- 4 msk persilja finhackad
Gör så här
1
Jag brukar göra bearnaisesåsen i förväg och ställa i kylen. Sen tar jag ut den 20 minuter före servering så att den inte är kylskåpskall vid servering. Fördelen med detta är att den inte behöver kännas så stressig och komplicerad att göra och om den råkar skära sig på grund av att man haft den på spisen några sekunder för länge på lite för hög temperatur så är det bara att stoppa in i kylen en stund. Ta ut och vispa och vips så är såsen så där krämigt ljus och fin igen.
2
Smält smör i en kastrull. Låt stå vid sidan.
3
Bryn löken i en msk smör, häll på vinäger, lök, 2 msk av dragonen, salt och peppar i en kastrull tills det kokat ner till ca 1/3 – detta för att bearnaisen ej ska bli så lös. Sätt åt sidan att svalna.
4
Sjud vatten i en stor kastrull till vattenbad.
5
Blöt en disktrasa där du kan ställa en bunke och vispa utan att hålla i bunken.
6
Kläck äggen i en rostfri bunke (som du sedan kan sätta över vattenbadet) och vispa kraftigt – de ska bli fluffiga och lite över fingervarma i vattenbadet men ej så varma att de blir äggröra såklart. Det tar omkring en minut. Orkar du inte vispa för hand så fungerar en elvisp mycket bra.
7
8
Tillsätt vinägerblandningen under vispning.
9
Tillsätt sedan det smälta smöret först försiktigt droppvis under vispning över vattenbadet tills bearnaisesåsen är tjock och slät samt allt smör är tillsatt. Nu ska bearnaisen bli tjock, ljus och krämig, som majonnäs, om den delar sig, grips som sagt var inte av panik utan sätt in den i kylen fem minuter, tag ut den och vispa igen och vips har du en fin sås igen!
10
Rör i resten av dragonen och smaka av bearnaisesåsen med salt och peppar samt ev. vinäger samt ev. mer dragon. Rör i hackad persilja om du har (inget måste).
11
Smaklig måltid!!!