Du behöver
- 1 1/2 dl (ca 75 g) riven kryddost
- 125 g smör
- 150 g (2 1/2 dl) vetemjöl
- 1 liter (ca 500 g) trattkantareller
- 1 msk smör
- 1/2 purjolök
- 150 g varmrökt fläsk
- 3–4 ägg
- 3–4 dl grädde/mjölk
- 3/4 tsk salt
- 2 duttar kajennpeppar
Gör så här
1
Riv osten fint. Mixa med smör och mjöl till deg i liten matberedare. Eller arbeta ihop degen för hand.
2
Tryck ut i form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter tvärsöver. Tryck upp deg 3–4 centimeter mot kanterna. Låt stå kallt någon timme, pricka sedan bottnen och förgrädda den 12 minuter i 225-gradig ugn. Ansa svampen, dela större exemplar och stek dem, halva mängden åt gången, först på medelvärme tills de slutar läcka vätska, sedan med 1 tesked smör. Salta och peppra, ta upp.
3
Snitta och skölj purjon, skiva tunt. Skiva fläsket halvcentimetertjockt, ta bort svål och strimla skivorna.
4
Fräs fläsk och purjo i smörresten på dryg medelvärme några minuter. Fördela svamp, fläsk och purjo i pajskalet.
5
Gaffla ihop ägg och mjölk eller grädde med salt och kajennpeppar, häll smeten i pajskalet och grädda mitt i 175 grader varm ugn 30–
6
40 minuter, tills äggstanningen stelnat. Servera ljum eller kall med sallad.