Ostfrasig trattispaj med rökt fläsk

Du behöver 1 1/2 dl (ca 75 g) riven kryddost 125 g smör 150 g (2 1/2 dl) vetemjöl 1 liter (ca 500 g) trattkantareller...

Tillagningstid: 75 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 1/2 dl (ca 75 g) riven kryddost
  • 125 g smör
  • 150 g (2 1/2 dl) vetemjöl
  • 1 liter (ca 500 g) trattkantareller
  • 1 msk smör
  • 1/2 purjolök
  • 150 g varmrökt fläsk
  • 3–4 ägg
  • 3–4 dl grädde/mjölk
  • 3/4 tsk salt
  • 2 duttar kajennpeppar

Gör så här

1
Riv osten fint. Mixa med smör och mjöl till deg i liten matberedare. Eller arbeta ihop degen för hand.

2
Tryck ut i form med löstagbar kant, cirka 22 centimeter tvärsöver. Tryck upp deg 3–4 centimeter mot kanterna. Låt stå kallt någon timme, pricka sedan bottnen och förgrädda den 12 minuter i 225-gradig ugn. Ansa svampen, dela större exemplar och stek dem, halva mängden åt gången, först på medelvärme tills de slutar läcka vätska, sedan med 1 tesked smör. Salta och peppra, ta upp.

3
Snitta och skölj purjon, skiva tunt. Skiva fläsket halvcentimetertjockt, ta bort svål och strimla skivorna.

4
Fräs fläsk och purjo i smörresten på dryg medelvärme några minuter. Fördela svamp, fläsk och purjo i pajskalet.

5
Gaffla ihop ägg och mjölk eller grädde med salt och kajennpeppar, häll smeten i pajskalet och grädda mitt i 175 grader varm ugn 30–

6
40 minuter, tills äggstanningen stelnat. Servera ljum eller kall med sallad.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top