Du behöver
- GRUNDRECEPT PIZZABOTTEN
- 2 dl dinkelmjöl
- 2 tsk torrjäst
- 1 tsk bakpulver
- 2 krm havssalt
- 1 tsk honung/agave
- 1/2–1 dl ljummet vatten
- 11/2 msk rapsolja
- 1 msk linfrö/chiafrö/fiberhusk
- 1 msk solrosfrö
- RIPPEL
- 1 mango
- 2 msk vitvinsvinäger
- FYLLNING ”AMERICAN”
- 1 sats pizzabotten (ovan)
- 5 soltorkade tomater i olja
- 1 dl majskorn, avrunna
- 2 dl kokta svarta bönor
- 2 dl rostad paprika
- 2 tsk cajun spice
- 2 tsk torkad oregano
- 2 dl fetaost
- SALLADSTOPPING
- 1 skivad avokado
- 1 påse rucolasallad
- 2 msk färskpressad citron
Gör så här
1
1. Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop mjöl, jäst och bakpulver. Tillsätt salt, honung och vatten och knåda till en slät deg.
2
2. Kavla ut degen tunt och strö över fröerna och kavla in dem i degen. Grädda i 5–15 minuter (kan variera beroende på vilken topping som väljs).
3
3. Höj ugnsvärmen till 225 grader.
4
4. Mixa tomater med stavmixer och bred över pizzabottnen.
5
5. Lägg på majs, bönor, paprika, kryddor och smula över fetaost. Grädda i ugnen i 10 minuter.
6
6. Blanda salladstoppingen.
7
7. Gör mangorippeln genom att tärna 1 dl mango och mixa tillsammans med vinägern.
8
8. Ta ut pizzan, toppa med salladen och rippla över såsen.
Kan pizza vara nyttigt? Visst, gör en fiberrik botten, fyll med näringstäta godsaker och toppa med grönt.
420 KCAL PER PORTION
E% 15 procent protein, 47 procent fett, 38 procent kolhydrater
UR BOKEN “FOOD FOR THOUGHT” AV ULRIKA HOLM