Äppelbröd

Du behöver 5 dl grovt rivna äpplen, t ex Discovery 7 dl äppelmust 5 dl havregryn 50 g jäst 2 tsk havssalt 15–17 dl vetemjöl...


4 portioner

Du behöver

  • 5 dl grovt rivna äpplen, t ex Discovery
  • 7 dl äppelmust
  • 5 dl havregryn
  • 50 g jäst
  • 2 tsk havssalt
  • 15–17 dl vetemjöl
  • 1 dl blandade solros- och pumpafrön
  • 2–3 äpplen med rött skal, t ex Summerred, till garnering

Gör så här

1
1. Koka upp musten och häll över havregrynen. Tillsätt äppelrivet. Låt svalna.

2
2. När äppelgröten är cirka 37 grader, smula ner och rör ut jästen.

3
3. Tillsätt salt och 1/3 av mjölet. Arbeta degen ordentligt, använd eventuellt degkrokarna till elvispen om du tycker det är tungt. Arbeta successivt in nästan allt mjöl och blanda i solros- och pumpafrön. Spara 1 dl till utbakning. Låt jäsa 30 minuter. Obs! Degen kommer att vara ganska kladdig på grund av havregrynen och äppelrivet, det gör inget.

4
4. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den smidig och blank. Använd mer mjöl för att underlätta knådningen. Dela degen i fyra bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa 30 minuter till, eller till dubbel storlek.

5
5. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva äpplena och stick skivorna djupt ner i bröden. Grädda långt ner i ugnen 25–30 minuter.


Kommentar:
Ett saftigt, smakrikt och lättlagat bröd, fullproppat med nyttiga
äpplen och berikat med solrosfrö som är rikt på omega 6-fetter, magnesium, järn och zink.

110 KCAL PER SKIVA À 50 G
E% 11 procent protein, 10 procent fett, 79 procent kolhydrater

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top