Du behöver
- 5 dl grovt rivna äpplen, t ex Discovery
- 7 dl äppelmust
- 5 dl havregryn
- 50 g jäst
- 2 tsk havssalt
- 15–17 dl vetemjöl
- 1 dl blandade solros- och pumpafrön
- 2–3 äpplen med rött skal, t ex Summerred, till garnering
Gör så här
1
1. Koka upp musten och häll över havregrynen. Tillsätt äppelrivet. Låt svalna.
2
2. När äppelgröten är cirka 37 grader, smula ner och rör ut jästen.
3
3. Tillsätt salt och 1/3 av mjölet. Arbeta degen ordentligt, använd eventuellt degkrokarna till elvispen om du tycker det är tungt. Arbeta successivt in nästan allt mjöl och blanda i solros- och pumpafrön. Spara 1 dl till utbakning. Låt jäsa 30 minuter. Obs! Degen kommer att vara ganska kladdig på grund av havregrynen och äppelrivet, det gör inget.
4
4. Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den smidig och blank. Använd mer mjöl för att underlätta knådningen. Dela degen i fyra bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden jäsa 30 minuter till, eller till dubbel storlek.
5
5. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva äpplena och stick skivorna djupt ner i bröden. Grädda långt ner i ugnen 25–30 minuter.
Ett saftigt, smakrikt och lättlagat bröd, fullproppat med nyttiga
äpplen och berikat med solrosfrö som är rikt på omega 6-fetter, magnesium, järn och zink.
110 KCAL PER SKIVA À 50 G
E% 11 procent protein, 10 procent fett, 79 procent kolhydrater