Du behöver
- 1 kg syrliga äpplen, t ex Elise eller Gravensteiner
- 500 g mörkt muscovadossocker
- 2 dl äppelmust
- 6 cm färsk ingefära i tunna skivor,
- 2 citroner
Gör så här
1
1. Tvätta och kärna ur äpplena, låt skalet sitta kvar. Skär i tärningar.
2
2. Häll äppelbitar, socker, must och ingefärsskivor i en gryta. Koka upp under omrörning med träslev. Sjud och skumma sylten väl cirka 10 minuter.
3
3. Pressa saften ur citronerna och häll i. Koka upp igen och koka kraftigt ytterligare 5 minuter ytterligare under omrörning.
4
4. Häll upp på väl rengjorda burkar. Sätt på locket ordentligt och vänd burkarna upp och ner. Låt svalna och förvara i kylskåp.
En kaffefärgad sylt med mustig smak och läcker syrlighet. Förutom äpplenas alla nyttiga egenskaper innehåller sylten ingefära som är rik på C-vitamin, har antiinflammatoriska egenskaper och påvisad effekt på sjösjuka.
26 KCAL PER MATSKED
E% 1 procent protein, 0 procent fett, 99 procent kolhydrater