Du behöver
- 500 g mandelmassa
- 0.5 st äggvita
- 2 msk citruslikör t ex triple sec
- olja neutral
- 40 g mörk choklad
Gör så här
1
Värm ugnen till 175 grader. Grovriv mandelmassan på rivjärn, tillsätt äggvita och likör. Knåda degen jämn och smidig med oljade händer. Trilla femkronestora bollar (à 20 gram) av degen. Ta pyttelite olja i handflatorna mellan bollarna.
2
Rulla varje boll till en liten korv och forma till ett uppvänt båtskrov på papprad plåt. Grädda mitt i ugnen till ljusbrun färg, 12–14 minuter. Ta ut och låt svalna helt.
3
Bryt chokladen i bitar i en mikrotålig pyts, häll på ett par droppar olja. Mikra chokladen cirka 1 minut på full effekt. Blanda om och häll över i (sprits)plastpåse med minsta munstycket, eller minsta möjliga hörna avklippt. Spritsa sicksackmönster över kakornas ryggås.
4
Kan frysas, men håller någon vecka i tät burk.
5
Tips! Byt citruslikör mot konjak, whisky eller finrivet skal av en apelsin.