Hummer med thaismak

Du behöver 2 st levande humrar Marinad 1 dl olivolja 2 st vitlöksklyftor rivna 1 msk ingefära riven 0.5 dl sweet chili 2 msk japansk...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 st levande humrar

Marinad

1 dl olivolja
2 st vitlöksklyftor rivna
1 msk ingefära riven
0.5 dl sweet chili
2 msk japansk soja

Soppa

1 st gul lök hackad
1 st morot i bitar
smör
1 msk tomatpuré
4 dl vatten
4 st citrongräs skivade
2 st limeblad
2 dl kokosmjölk
3 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
citron ev pressad
brödtärningar rostade

Gör så här

1
Koka upp rikligt med vatten. Lägg i humrarna i 3–4 minuter i det kokande vattnet. De ska inte bli genomkokta. Plocka humrarna, spara skalet.

2
Rör ihop marinaden. Skär hummerköttet i bitar och lägg i marinaden, låt dra i en timme.

3
Fräs lök, morot och hummerskal i smöret. Tillsätt tomatpuré och vatten, citrongräs och lime­blad. Koka i 5 minuter, slå på kokosmjölk och grädde, koka ihop i ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt och peppar och kanske med lite citron, sila soppan.

4
Stek hummerköttet hastigt i het panna med lite matolja. Det räcker med cirka 1 1/2 minut, salta. Fördela hummern i sopptallrikar eller skålar. Mixa soppan med stavmixer om du vill, slå den över hummern. Servera med rostade brödtärningar.

5
Christians kommentar Perfekt rätt att göra på amerikansk eller kanadensisk hummer som är mycket prisvärd. Rätten går att göra på kokt hummer också men värm då bara hummerköttet försiktigt i mikron.


Kommentar:
Tid 1 timme + tid för marinering.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top