Du behöver
- 5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 150 g kallt smör eller margrin
- 2 msk kallt vatten
- 450 g fryst bladspenat
- 4 ägg
- 3 dl mjölk
- 1/2 tsk salt
- 1 krm riven muskotnöt
- 1 krm vitpeppar
- 1 förpackning (100 g) skivad gravlax
- 1/2 tunn spickekorv av salamityp, ca 80 g
Gör så här
1
Mät upp mjöl och salt i matberedare med plastkniven monterad. Tärna smöret och lägg i. Mixa tills smöret smulat sig i mjölet. Tillsätt vattnet, arbeta samman till en deg.
2
Kavla eller kläm ut degen i en pajform om 22 centimeter i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten om pajen ska lyftas ur formen och serveras från fat. Lägg en alfolieremsa utmed pajkanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Sätt formen i kylen medan fyllningen görs.
3
Tina spenaten knappt i mikron. Pressa ur vattnet genom en sil. Vispa samman ägg och mjölk i en rymlig bunke. Salta och krydda med nyriven muskot och peppar. Vänd ner spenaten i äggsmeten.
4
Förgrädda pajskalet på nedre falsen i ugn 225 grader i 10 minuter. Ta ut och låt det svalna något.
5
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda cirka 25 minuter tills fyllningen stannat. Ta ut och låt kallna helt.
6
Strax före servering kan pajen delad mitt itu, ena delen garneras med gravlaxskivor, den andra med tunnskurna skivor av spickekorv.