Spenatpaj med gravlaxtopp eller korvtopp

Du behöver 5 dl vetemjöl 1 krm salt 150 g kallt smör eller margrin 2 msk kallt vatten 450 g fryst bladspenat 4 ägg 3...

Tillagningstid: 75 minuter
12 portioner

Du behöver

  • 5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g kallt smör eller margrin
  • 2 msk kallt vatten
  • 450 g fryst bladspenat
  • 4 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 1 krm riven muskotnöt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 förpackning (100 g) skivad gravlax
  • 1/2 tunn spickekorv av salamityp, ca 80 g

Gör så här

1
Mät upp mjöl och salt i matberedare med plastkniven monterad. Tärna smöret och lägg i. Mixa tills smöret smulat sig i mjölet. Tillsätt vattnet, arbeta samman till en deg.

2
Kavla eller kläm ut degen i en pajform om 22 centimeter i diameter. Lägg bakplåtspapper i botten om pajen ska lyftas ur formen och serveras från fat. Lägg en alfolieremsa utmed pajkanten så att degen inte glider ner under gräddningen. Sätt formen i kylen medan fyllningen görs.

3
Tina spenaten knappt i mikron. Pressa ur vattnet genom en sil. Vispa samman ägg och mjölk i en rymlig bunke. Salta och krydda med nyriven muskot och peppar. Vänd ner spenaten i äggsmeten.

4
Förgrädda pajskalet på nedre falsen i ugn 225 grader i 10 minuter. Ta ut och låt det svalna något.

5
Sänk ugnsvärmen till 200 grader. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda cirka 25 minuter tills fyllningen stannat. Ta ut och låt kallna helt.

6
Strax före servering kan pajen delad mitt itu, ena delen garneras med gravlaxskivor, den andra med tunnskurna skivor av spickekorv.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top