Du behöver
- 1 stor röd paprika
- 1 stånd fänkål
- 1 msk olivolja
- grovsalt, vitpeppar
- 500 g torskfilé
- 3/4 tsk salt
- 1/4 tsk vitpeppar
- 1 krm kajennpeppar
- 2 äggvitor
- 2 dl vispgrädde
- 8 stora skivor lufttorkad/kallrökt skinka
- Marsalasky:
- 2 dl vatten
- 1/2 tärning fiskbuljong
- 1/2 dl matlagningsgrädde
- 1/2 dl marsalavin (eller halvtorr sherry)
- 2 krm salt
- 1 nypa kajennpeppar
Gör så här
1
Ta ur paprikan och strimla den grovt. Dela fänkålen i 12 klyftor. Vänd i oljan, salta och peppra och baka i 225-gradig ugn 20 minuter.
2
Kolla att filéerna är benfria. Mixa med salt och peppar, tillsätt sedan en äggvita i taget. Späd med grädden lite i sänder, låt mixern blanda smeten jämn emellan skvättarna.
3
Bred ut 8-12 stora skivor lufttorkad skinka på arbetsbänken. Fördela färsen i klickar på skinkan, som sveps runt varje färsbulle och läggs i lätt oljad ugnsform.
4
Ugnsbaka bredvid grönsakerna 15 minuter, tills färsen känns fast vid lätt pekfingertryck. Eller enklast, mät temperaturen: 62 grader ska fisken hålla mitt i.
5
Marsalasky: Koka upp vatten och buljongpulver, blanda i grädde och vin. Smaka av med salt och kajenn.
6
Servera skinkfiskquenellerna med vildris, gärna blandat med strimlad slätpersilja och marsalaskyn.