Skinkfiskqueneller

Du behöver 1 stor röd paprika 1 stånd fänkål 1 msk olivolja grovsalt, vitpeppar 500 g torskfilé 3/4 tsk salt 1/4 tsk vitpeppar 1 krm...


4 portioner

Du behöver

  • 1 stor röd paprika
  • 1 stånd fänkål
  • 1 msk olivolja
  • grovsalt, vitpeppar
  • 500 g torskfilé
  • 3/4 tsk salt
  • 1/4 tsk vitpeppar
  • 1 krm kajennpeppar
  • 2 äggvitor
  • 2 dl vispgrädde
  • 8 stora skivor lufttorkad/kallrökt skinka
  • Marsalasky:
  • 2 dl vatten
  • 1/2 tärning fiskbuljong
  • 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1/2 dl marsalavin (eller halvtorr sherry)
  • 2 krm salt
  • 1 nypa kajennpeppar

Gör så här

1
Ta ur paprikan och strimla den grovt. Dela fänkålen i 12 klyftor. Vänd i oljan, salta och peppra och baka i 225-gradig ugn 20 minuter.

2
Kolla att filéerna är benfria. Mixa med salt och peppar, tillsätt sedan en äggvita i taget. Späd med grädden lite i sänder, låt mixern blanda smeten jämn emellan skvättarna.

3
Bred ut 8-12 stora skivor lufttorkad skinka på arbetsbänken. Fördela färsen i klickar på skinkan, som sveps runt varje färsbulle och läggs i lätt oljad ugnsform.

4
Ugnsbaka bredvid grönsakerna 15 minuter, tills färsen känns fast vid lätt pekfingertryck. Eller enklast, mät temperaturen: 62 grader ska fisken hålla mitt i.

5
Marsalasky: Koka upp vatten och buljongpulver, blanda i grädde och vin. Smaka av med salt och kajenn.

6
Servera skinkfiskquenellerna med vildris, gärna blandat med strimlad slätpersilja och marsalaskyn.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top