Du behöver
- clementiner, lagom många för en rymlig glasburk
- LAG
- 2 1/2 dl socker
- 8 dl vatten
- 2 lagerblad
- 1 stjärnaniskapsel
- några kardemummakapslar
- några kryddnejlikor
- citron, saft och rivet skal
- 1 kuvert saffran
- 1 sockerbit
Gör så här
1
1. Skär bort skalet och de vita hinnorna från clementinerna med en kniv och lägg dem i burken.
2
2. Koka upp en lag av socker och vatten.
3
3. Tillsätt kryddor och citron.
4
4. Mortla saffran med sockerbiten och lös upp det i lite av lagen innan det blandas med resten.
5
5. Häll den heta lagen över frukterna och stäng burken direkt.
6
6. Ställ den kallt när den svalnat. Håller minst en vecka i kylskåp.
7
7. Dela clementinerna i två eller fyra delar och servera med en klick lätt vispad grädde.
Inkokta hela clementiner är så vackra i sin burk att det känns svårt att äta upp dem. Lyckligtvis är de enkla att göra och clementinsäsongen är dessutom hyggligt lång.
FOTO LENA GRANEFELT, MATTIAS BARDÅ