Du behöver
- SMULDEG
- 100 g mandel
- 200 g, ca 2 1/2 dl, strösocker
- 200 g, ca 3 1/2 dl, vetemjöl
- 150 g smör
- FYLLNING
- 3–4 rödbetor beroende på storlek
- ca 2 msk honung
- 4–6 rätt syrliga äpplen
- 1 krm riven muskotnöt
Gör så här
1
1. Mal mandeln. Kör den tillsammans med mjöl, socker och smör i matberedare till en smulig konsistens. Grädda smulorna i ugnen tills de blir gyllene och knapriga.
2
2. Skala och skär rödbetorna i bitar och koka dem mjuka. Tärna dem i mindre bitar när de svalnat.
3
3. Lägg dem i en skål tillsammans med bitar av äpplen, ett par matskedar honung och en aning riven eller mald muskot.
4
4. Fördela dem i en form och strö smulorna över. Grädda i 200 grader ungefär en halvtimme.
5
5. Servera pajen ljummen med vaniljglass.
Rödbetan är en av de sötare rotfrukterna, förvånande nog eftersom den är så kärv i rått skick. Därför passar den i syrliga inläggningar. Men om man verkligen vill spela på sötman kan man använda den i bakverk och desserter, som här.
FOTO LENA GRANEFELT, MATTIAS BARDÅ