Rödbetspaj

Du behöver SMULDEG 100 g mandel 200 g, ca 2 1/2 dl, strösocker 200 g, ca 3 1/2 dl, vetemjöl 150 g smör FYLLNING 3–4...


0 portioner

Du behöver

  • SMULDEG
  • 100 g mandel
  • 200 g, ca 2 1/2 dl, strösocker
  • 200 g, ca 3 1/2 dl, vetemjöl
  • 150 g smör
  • FYLLNING
  • 3–4 rödbetor beroende på storlek
  • ca 2 msk honung
  • 4–6 rätt syrliga äpplen
  • 1 krm riven muskotnöt

Gör så här

1
1. Mal mandeln. Kör den tillsammans med mjöl, socker och smör i matberedare till en smulig konsistens. Grädda smulorna i ugnen tills de blir gyllene och knapriga.

2
2. Skala och skär rödbetorna i bitar och koka dem mjuka. Tärna dem i mindre bitar när de svalnat.

3
3. Lägg dem i en skål tillsammans med bitar av äpplen, ett par matskedar honung och en aning riven eller mald muskot.

4
4. Fördela dem i en form och strö smulorna över. Grädda i 200 grader ungefär en halvtimme.

5
5. Servera pajen ljummen med vaniljglass.


Kommentar:
Rödbetan är en av de sötare rotfrukterna, förvånande nog eftersom den är så kärv i rått skick. Därför passar den i syrliga inläggningar. Men om man verkligen vill spela på sötman kan man använda den i bakverk och desserter, som här.

FOTO LENA GRANEFELT, MATTIAS BARDÅ

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top