Du behöver
- 3 auberginer
- 1 1/2 tsk salt
- Dinkelsallad
- 2 dl hel dinkel eller matvete
- 150 g haricots verts, lättkokta
- 1/2 rödlök, tunt skivad
- 2 stänglar blekselleri, tunt skivade
- 1 msk vit balsamvinäger
- 2 msk olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
- Tomatsås
- 2 vitlöksklyftor, hackade
- 2 msk olivolja
- 1 burk krossade tomater
- 1 dl torrt vitt vin (eller
- matlagningsvin)
- 1/2 grönsaksbuljongtärning
- en nypa chiliflakes
- 2 nypor oregano
- 1/2 tsk socker
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 msk smör
- olivolja till grillning
Gör så här
1
Skär bort fästet på auberginerna och skiva dem i centimetertjocka skivor på längden. Lägg på fat och strö över salt, låt dra 20 minuter.
2
Koka dinkel eller matvete enligt anvisningen på förpackningen. Vänd ihop med övriga ingredienser till salladen.
3
Fräs vitlöken på medelvärme i olivoljan i 2–3 minuter utan att den får färg. Tillsätt krossade tomater, vin och buljongtärning. Smula i chili och oregano och koka sakta i 15–20 minuter. Smaka av med socker, salt och svartpeppar. Rör i smöret.
4
Torka aubergineskivorna noga med papper eller ren handduk. Pensla dem med olivolja och grilla dem 2 minuter på varje sida i grillpanna eller stek dem i stekpanna. Servera med tillbehören.