Du behöver
- 800 g fast potatis, gärna färsk
- vatten, salt
- 50 g smör
- 4 msk vetemjöl
- 8 dl mjölk
- 2 krm kajennpeppar
- 1 tsk salt
- 3–4 msk klippt gräslök
- 4 morötter
- vatten, salt
- 1 msk smör
- 1/2 kruka färsk mynta
- 2 rökta sikar, rensade
Gör så här
1
Skala och grovbita potatisen, koka nätt och jämnt mjuk i vatten som precis täcker, med 2 teskedar salt per liter vatten. Låt rinna av väl.
2
Smält smöret i kastrull (gärna samma som du kokat potatisen i). Rör i mjölet, tillsätt mjölken. Koka upp under omrörning, peppra och salta. Låt småsjuda 3 minuter, smaka om salt och pepparmängd behöver justeras. Vänd i gräslöken.
3
Skala och strimla morötterna, låt dem puttra knappt mjuka i saltat vatten som täcker. Slå sedan bort kokvattnet och tillsätt smörklick och strimlad mynta. Vänd om och servera bums till den rökta siken.