Du behöver
- 1/2 dl ströbröd
- 1 1/2 dl buljong (tärning eller
- fond + vatten)
- 1 msk hackad färsk timjan
- 1 msk hackad färsk rosmarin
- 1 msk dijonsenap
- 1 klyfta vitlök
- 1 msk riven färsk ingefära
- 600 g lammfärs
- 1 ägg
- 1/2 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- 3 riktigt färska champinjoner
- 100 g fetaost
- 2 schalottenlökar
- 1 fänkål
- 2 +1 vitlöksklyftor
- 100 g haricots verts, ansade
- 3 färska tomater, tärnade
- 2 dl köttbuljong (tärning eller fond + vatten)
- 1 burk krossade tomater
- 2 msk honung
Gör så här
1
Lammbullar:
2
Blötlägg ströbrödet i buljongen tillsammans med timjan, rosmarin, senap, pressad vitlök och ingefäran.
3
Blanda färsen med ägget och krydda med salt och peppar. Tillsätt brödblandningen. Riv på den grova sidan av rivjärnet ned champinjoner och fetaost i färsen.
4
Sjud upp vatten i en vid och tjockbottnad kastrull. Tillsätt salt.
5
Rulla små fina bullar och sjud försiktigt i 2–3 minuter. Ta upp med en hålslev och låt rinna av.
6
7
Såsen:
8
Skala och skiva löken. Dela och ta bort roten på fänkålen. Skär den i 1/2 centimeter tjocka strimlor. Skala och skiva de två vitlöksklyftorna i tunna skivor. Fräs grönsakerna i olja på låg värme utan att de tar färg i en minut. Tillsätt de färska tomaterna i tärningar, buljongen och de krossade tomaterna, pressa i den sista vitlöksklyftan. Lägg ner lammbullarna och låt koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och honung. Servera med bulgur eller färsk pasta.
Recept av Pelle Johansson, krögare och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.