Lammfärsbullar med fänkål och bönor

Du behöver 1/2 dl ströbröd 1 1/2 dl buljong (tärning eller fond + vatten) 1 msk hackad färsk timjan 1 msk hackad färsk rosmarin 1...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 1/2 dl buljong (tärning eller
  • fond + vatten)
  • 1 msk hackad färsk timjan
  • 1 msk hackad färsk rosmarin
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • 600 g lammfärs
  • 1 ägg
  • 1/2 tsk salt
  • nymalen svartpeppar
  • 3 riktigt färska champinjoner
  • 100 g fetaost
  • 2 schalottenlökar
  • 1 fänkål
  • 2 +1 vitlöksklyftor
  • 100 g haricots verts, ansade
  • 3 färska tomater, tärnade
  • 2 dl köttbuljong (tärning eller fond + vatten)
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk honung

Gör så här

1
Lammbullar:

2
Blötlägg ströbrödet i buljongen tillsammans med timjan, rosmarin, senap, pressad vitlök och ingefäran.

3
Blanda färsen med ägget och krydda med salt och peppar. Tillsätt brödblandningen. Riv på den grova sidan av rivjärnet ned champinjoner och fetaost i färsen.

4
Sjud upp vatten i en vid och tjockbottnad kastrull. Tillsätt salt.

5
Rulla små fina bullar och sjud försiktigt i 2–3 minuter. Ta upp med en hålslev och låt rinna av.

6

7
Såsen:

8
Skala och skiva löken. Dela och ta bort roten på fänkålen. Skär den i 1/2 centimeter tjocka strimlor. Skala och skiva de två vitlöksklyftorna i tunna skivor. Fräs grönsakerna i olja på låg värme utan att de tar färg i en minut. Tillsätt de färska tomaterna i tärningar, buljongen och de krossade tomaterna, pressa i den sista vitlöksklyftan. Lägg ner lammbullarna och låt koka cirka 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och honung. Servera med bulgur eller färsk pasta.


Kommentar:
Recept av Pelle Johansson, krögare och köksmästare på Wärdshuset Ulla Winbladh.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top