Du behöver
- 1 kg potatis rå, fast
- 1 tsk salt
- 400 g kokt potatis
- 2 msk potatismjöl
- 1.5 dl vetemjöl
- 1 st lök medelstor gul
- 100 g sidfläsk rökt utan svål
- 1 tsk timjan hackad färsk
- 0.5 dl persilja grovt hackad färsk
Till servering
fläsk stekt rimmat
rårörda lingon
Gör så här
1
Riv den råa potatisen fint, blanda i salt och pressa ur vätskan med händerna. Pressa i den kokta potatisen genom en finmaskig sil och blanda med den råa. Tillsätt potatismjöl och mjöl och blanda till en jämn smet.
2
Hacka löken fint och skär fläsket i små tärningar. Fräs fläsk, lök och timjan tills löken blir mjuk och glansig. Tillsätt persilja och rör om.
3
Forma en liten skål av potatis-smeten i handen och fyll med lök- och fläskblandningen. Slut ihop till en boll. Se till att bollen är helt tät.
4
Lägg kroppkakorna i kokande saltat vatten och låt dem koka i 12–15 minuter, beroende på storlek. De flyter upp när de är klara. Servera med stekt fläsk och rårörda lingon.
Receptet kommer från kokboken “Tareq Taylors klassiker”.