Vinkokta musslor med pommes frites

Du behöver Majonnäs 3 äggulor 1 tsk dijonsenap 1/3 tsk salt, 1 krm malen vitpeppar 1 dutt kajennpeppar 1 msk ljus (äppelcider)vinäger 4 dl fräsch...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • Majonnäs
  • 3 äggulor
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1/3 tsk salt, 1 krm malen vitpeppar
  • 1 dutt kajennpeppar
  • 1 msk ljus (äppelcider)vinäger
  • 4 dl fräsch solrosolja
  • Musslor
  • 2–3 schalottenlökar
  • 1 morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk solrosolja
  • 1 grov persiljestjälk
  • 3 stjälkar färsk timjan
  • 3 dl torrt vitt vin
  • 2 kg färska blåmusslor
  • Pommes frites
  • 8–12 stora fasta potatisar
  • ca 1liter frityrolja
  • salt, svartpeppar

Gör så här

1
Majonnäs

2
Alla komponenter ska ha samma temperatur. Elvispa ihop allt utom oljan, som tillsätts i tunn stråle rakt in i visp på högsta fart. Kyl.

3
Musslor

4
Skala och tunnskiva lök, morot och vitlök. Låt löken smälta i oljan på medelvärme 7 minuter. Tillsätt morot och vitlök, fräs på 1 minut. Lägg i stjälk och timjan, slå på vin och låt puttra under lock 5–7 minuter på svag värme. Skrapa musslorna rena, skölj. Använd bara hela, slutna musslor och såna som sluter sig när man knackar på dem. Lägg i lökgrytan och låt ångsjuda under lock 4–5 minuter tills musslorna öppnat sig.

5
Pommes frites

6
Skala potatisen, skär i fingertjocka bitar och skölj dem fria från ytstärkelse. Badda dem torra i handduk. Hetta upp olja till 180 grader i fritös eller tjockbottnad gryta med hushållstermometer i. Fritera hälften av potatisen i sänder 7–10 minuter till fin färg. Låt rinna av på kökspapper, salta och peppra. Servera snarast.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top