Du behöver

  • 4 laxfiléer (500 g)
  • 1 ägg
  • salt och peppar
  • 2 msk vispgrädde
  • 1 vitlöksklyfta
  • 70 g ruccolasallad
  • 4 grova rågbröd eller grövre ciabatta (200 g)
  • 1 liten rödlök
  • Guacamole:
  • 2 avokador
  • saften av 1/2 citron
  • salt och peppar
  • Coleslow:
  • 300 g vitkål
  • 4 msk majonnäs
  • 1 rödlök
  • salt och peppar

Gör så här

1
1 Mixa laxen i matberedare eller med stavmixer. Blanda ner ägg, salt, peppar, grädde och riven eller pressad vitlök.

2

3
2 Forma laxsmeten till 4 biffar. Hetta upp en grillpanna eller en vanlig stekpanna och häll i lite olja. Stek laxburgarna ca 2 minuter på varje sida.

4

5
3 Gröp ur fruktköttet ur avokadorna och lägg i en skål. Tillsätt citronsaften och lite salt och peppar. Mosa med en gaffel och smaka sedan av om du tycker att det behövs mer salt eller peppar.

6

7
4 Lägg upp rågbröden, fördela rucolan och placera laxburgarna ovanpå. Klicka på avokadomoset och toppa med tunnskivad rödlök.

8

9
5 Strimla vitkålen fint med osthyvel eller i köksmaskin. Koka vitkålen 2 minuter och spola den sedan i kallt vatten. Låt kålen rinna av och blanda den sedan med majonnäs.

10

11
6 Skär rödlöken fint och blanda ner den i vitkålssalladen. Smaka av med salt och peppar.


Kommentar:
Hemgjord burgare av laxkött är saftigt och gott. Guacamole och coleslow passar bra till och ger bra mättnadskänsla. Välj gärna ett grovt bröd till.

634 KCAL PER PORTION
20 procent protein, 60 procent fett, 20 procent kolhydrater

Receptet är hämtat från boken ”Feta fina Fiskar”, av Klara Desser, Norstedts, 2010.