Du behöver
- 500 g benfri lax
- 1 tsk salt
- 2 ägg
- 1 kruka färsk dill
- 1 tsk senap
- 1 1/2 msk vinäger
- 4 dl vispgrädde
- 1/2 krm kajennpeppar
- 500 g färska räkor
- 2 rödbetor
Gör så här
1
1 Skär laxen i mindre bitar och kör den till mos i matberedare med kniven monterad.
2
3
2 Blanda saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag.
4
5
2 Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint.
6
7
3 Rör ut senapen i vinägern.
8
9
4 Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Gärna i maskin. Blanda till sist i dill, senap, vinäger och kajennpeppar. Smaka eventuellt av med salt.
10
11
3 Häll över färsen i en ugnssäker form. Lägg på lock eller täck med folie. Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen 50 minuter.
12
13
3 Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp.
14
15
4 Stjälp upp patén på ett fat och dekorera med färska skalade räkor, dillkvistar och svarvade rödbetor. .
En mild paté är lätt att göra. Ställ den en stund i rumstemperatur före servering. Har du ingen grönsakssvarv går det lika bra att dekorera med vackra salladsblad.
708 KCAL PER PORTION
E% 23 procent protein, 73 procent fett, 4 procent kolhydrater
Receptet är hämtat från boken ”Feta fina Fiskar”, av Klara Desser, Norstedts, 2010.