Du behöver

  • 500 g benfri lax
  • 1 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 kruka färsk dill
  • 1 tsk senap
  • 1 1/2 msk vinäger
  • 4 dl vispgrädde
  • 1/2 krm kajennpeppar
  • 500 g färska räkor
  • 2 rödbetor

Gör så här

1
1 Skär laxen i mindre bitar och kör den till mos i matberedare med kniven monterad.

2

3
2 Blanda saltet och äggen. Det ska vara en fullständigt homogen massa. Låt blandningen stå kallt i kylskåpet ett tag.

4

5
2 Sätt ugnen på 175 grader. Hacka eller klipp dillen fint.

6

7
3 Rör ut senapen i vinägern.

8

9
4 Ta ut färsen ur kylskåpet och blanda den i grädden, lite i taget. Gärna i maskin. Blanda till sist i dill, senap, vinäger och kajennpeppar. Smaka eventuellt av med salt.

10

11
3 Häll över färsen i en ugnssäker form. Lägg på lock eller täck med folie. Sätt formen i ett vattenbad, det vill säga ett kärl med hett vatten, och låt alltsammans stå i ugnen 50 minuter.

12

13
3 Låt svalna och ställ sedan patén i kylskåp.

14

15
4 Stjälp upp patén på ett fat och dekorera med färska skalade räkor, dillkvistar och svarvade rödbetor. .


Kommentar:
En mild paté är lätt att göra. Ställ den en stund i rumstemperatur före servering. Har du ingen grönsakssvarv går det lika bra att dekorera med vackra salladsblad.

708 KCAL PER PORTION
E% 23 procent protein, 73 procent fett, 4 procent kolhydrater

Receptet är hämtat från boken ”Feta fina Fiskar”, av Klara Desser, Norstedts, 2010.