Du behöver
- 500 g basmatiris
- 5.5 st hela nejlikor
- 1 st kanelstång liten
- 1 tsk hel spiskummin
- 5 st kardemummakapslar
- 2 tsk matolja
- 1 l vatten kokhett
- 60 g smör
- 2 st lagerblad
- 0.5 tsk salt
- 1 tsk gurkmeja (kan uteslutas)
- 2 tsk koriander hackad färsk
- 1 st gul lök skivad, stekt
Gör så här
1
Skölj riset i flera omgångar i vatten. Rosta nejlikor, kanel, spiskummin och kardemumma i en kastrull med lite olja.
2
Häll på vattnet när kryddorna börjar knäppa och dofta. Låt smöret smälta i vattnet. Tillsätt ris, lagerblad, salt och gurkmeja. Fortsätt koka på hög värme tills riset är klart (kolla då och då).
3
Ta bort från plattan och låt riset rinna av i ett durkslag. Häll upp i en skål och garnera med koriander och stekt lök.
Receptet är hämtat ur “Tony Irvings 10”.