Du behöver

  • 0.5 pkt jäst
  • 50 g smör
  • 3 dl mjölk
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 st ägg lättvispat
  • 9.5 dl vetemjöl

Fyllning

250 g smör rumsvarmt
1 dl strösocker
2 st apelsiner finrivet skal av
2 msk koncentrerad apelsinjuice

Pensling

0.5 st ägg lättvispat

Glasyr

0.75 msk koncentrerad apelsinjuice
0.75 msk vatten
3.5 dl florsocker
0.5 tsk olja neutral

Gör så här

1
Smula jästen i degbunke. Smält smöret, blanda i mjölken och ljumma till 37 grader.

2
Häll vätskan över jästen och rör tills den löser sig i blandningen.

3
Rör i strö- och vaniljsocker, salt, ägg och det mesta av mjölet. Arbeta (gärna i maskin) till smidig deg, 7–8 minuter. Täck degbunken med en handduk och låt degen jäsa dragfritt 1 ? timme.

4
Blanda under tiden fyllningen. Rör smöret smidigt med socker, skalriv och juicekoncentrat.

5
Boxa ner färdigjäst deg och arbeta den len och elastisk på bänken, ta inte mera extra mjöl än absolut tvunget. Kavla till rektangel 45 x 25 centimeter och bred fyllningen jämnt över ytan. Rulla ihop tätt från långsidan. Ansa ändarna (kan gräddas i separata bullformar).

6
Skär rullen till 12 lika bitar och ställ dem på högkant i papprad ugnspanna, cirka 25 x 35 centimeter. Täck och låt jäsa ihop till dubbel bullstorlek 45 minuter.

7
Värm ugnen till 175 grader.

8
Pensla med ägg och grädda bullarna mitt i ugnen 25–30 minuter. Lyft ur formen med hjälp av papperet, låt svalna övertäckt på galler.

9
Blanda apelsinkoncentrat och vatten. Sikta ner florsockret i bunke och rör i apelsinvatten och olja till glasyr. Ringla den över den kallnade butterkakan.


Kommentar:
Tips! Mjölken kan bytas mot vatten, smöret mot margarin.