Grillad kronärtskocka

Du behöver 24 körsbärstomater, eller färdiga soltorkade tomater 2 msk olivolja 4 små kronärtskockor 2,8 liter vatten 2 dl vitt vin eller vermouth 2 msk...


4 portioner

Du behöver

  • 24 körsbärstomater, eller färdiga soltorkade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 4 små kronärtskockor
  • 2,8 liter vatten
  • 2 dl vitt vin eller vermouth
  • 2 msk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 citron
  • 4 ekologiska citroner
  • 4 solovitlökar
  • 1 msk olivolja
  • 1 näve spritärter
  • 10 gröna oliver
  • 1 ask rucola

Gör så här

1
1. Om du inte använder färdiga soltorkade tomater: Sätt ugnen på 80 grader. Halvera tomaterna och blanda med olivolja. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och baka i tre timmar. Är färdiga när de börjat skrumpna ihop.

2

3
2. Skölj skockorna och skär av 2 cm från toppen (då kommer vattnet lättare in till kärnan). Koka upp vatten, vin, salt och olivolja. Lägg i kronärtskockorna samt en halverad citron. Låt koka ca 15–20 minuter (25–30 minuter för stora skockor).

4
Dra av de yttersta bladen och lägg dem på tallriken, låt de vackra lila bladen sitta kvar.

5

6
3. Halvera citronerna till salladen och skär bort övre skalkanten runt köttsidan. Stek på hög värme så att den får fin yta.

7

8
4. Halvera vitlökarna, stek dem i medelhög värme tillsammans med olivoljan i samma panna som citronen tills de börjar bli nötbruna. Lägg ner kronärtskockskärnan med rotsidan nedåt, stek i 2 minuter.

9

10
5. Halvera spritärterna på längden och lägg dem försiktigt i stekpannan. Tillsätt oliverna och låt dem bli ljumna.

11

12
6. Skölj rucolan och blanda med de torkade körsbärstomaterna (eller färdiga soltorkade tomater), vitlök, spritärter, oliver.

13

14
7. Lägg upp salladen, kronärtskockskärnan och citron på tallrikar, skjut in de plockade kronärtskocksbladen i salladen.

15

16
8. Använd stekoljan som dressing.


Kommentar:
De gelbildande fibrerna i ärterna minskar fettupptaget i tarmen och sänker kolesterolet i blodet.

Näringsberäkning
287 kcal* 5 g protein, 21 g fett, 20 g kolhydrater
*per portion

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top