Du behöver
- 400 g färsk lax, helst Salmalax
- 2 tsk salt
- några droppar sesamolja
- 40 g svarta sesamfrön
- ca 3 msk rapsolja eller olivolja
- 12–15 gröna sparrisar
- 8–10 cm purjolök
- 400 g kokt potatis
- 6–8 cm rabarber
- 12 blad av ramslök
- 1/2 ask solrosskott
- 1 dl syrad salladslök
- 1/2 dl kokta gröna linser
- 20–25 blad ramslök
- 1/2 dl mager crème fraiche
- 1/2 dl rapsolja eller olivolja
- 2 msk mager philadelphiaost
- 1 msk av oljan från stekningen
- salt
- svartpeppar
- 1 knippe salladslök
- 1/2 dl ättikssprit (12 procent)
- 1/2 dl strösocker
- 1 dl vatten
Gör så här
1
Gnid in laxen med salt. Häll över ett par droppar sesamolja och massera in på ena sidan av laxen. Låt vila i 10–15 minuter i rumstemperatur.
2
3
Rosta sesamfrön lätt i torr stekpanna (då försvinner lite av den bittra smaken). Vänd laxen i sesamfröna och bryn den på båda sidor i oljan på hög värme, så den får lite yta. Låt svalna och spara stekfettet. Skär laxen i tunna skivor.
4
5
Stek sparrisen på medelvärme i samma panna som laxen för att återvinna smakerna i fettet.
6
7
Skölj och skiva purjolöken. Skär potatisen i mindre bitar, skiva rabarbern tunt, grovstrimla ramslöken. Blanda allt med solrosskott och syrad lök (även rå skivad rödlök är gott) och gröna linser.
8
9
Lägg upp salladen och laxen, dela sparrisen i tre bitar och stick in i salladen.
10
11
Dressing: Mixa alla ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Servera till salladen.
12
13
Syrad salladslök: Ansa och strimla löken. Koka upp ättika, socker, vatten och låt sjuda 3 minuter. Häll den varma ättikslagen över löken, låt det svalna och ställ in i kylen.
Lax är fullproppad med D-vitamin som behövs för skelettet och många andra kroppsliga funktioner.
Näringsberäkning
660 kcal*
28 g protein, 48 g fett, 30 g kolhydrater
* per portion