Du behöver

  • 400 g färsk lax, helst Salmalax
  • 2 tsk salt
  • några droppar sesamolja
  • 40 g svarta sesamfrön
  • ca 3 msk rapsolja eller olivolja
  • 12–15 gröna sparrisar
  • 8–10 cm purjolök
  • 400 g kokt potatis
  • 6–8 cm rabarber
  • 12 blad av ramslök
  • 1/2 ask solrosskott
  • 1 dl syrad salladslök
  • 1/2 dl kokta gröna linser
  • 20–25 blad ramslök
  • 1/2 dl mager crème fraiche
  • 1/2 dl rapsolja eller olivolja 
  • 2 msk mager philadelphiaost
  • 1 msk av oljan från stekningen
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 knippe salladslök
  • 1/2 dl ättikssprit (12 procent)
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Gör så här

1
Gnid in laxen med salt. Häll över ett par droppar sesamolja och massera in på ena sidan av laxen. Låt vila i 10–15 minuter i rumstemperatur. 

2

3
Rosta sesamfrön lätt i torr stekpanna (då försvinner lite av den bittra smaken). Vänd laxen i sesamfröna och bryn den på båda sidor i oljan på hög värme, så den får lite yta. Låt svalna och spara stekfettet. Skär laxen i tunna skivor.

4

5
Stek sparrisen på medelvärme i samma panna som laxen för att återvinna smakerna i fettet.

6

7
Skölj och skiva purjolöken. Skär potatisen i mindre bitar, skiva rabarbern tunt, grovstrimla ramslöken. Blanda allt med solrosskott och syrad lök (även rå skivad rödlök är gott) och gröna linser.

8

9
Lägg upp salladen och laxen, dela sparrisen i tre bitar och stick in i salladen. 

10

11
Dressing: Mixa alla ingredienser till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Servera till salladen. 

12

13
Syrad salladslök: Ansa och strimla löken. Koka upp ättika, socker, vatten och låt sjuda 3 minuter. Häll den varma ättikslagen över löken, låt det svalna och ställ in i kylen.


Kommentar:
Lax är fullproppad med D-vitamin som behövs för skelettet och många andra kroppsliga funktioner.

Näringsberäkning
660 kcal*
28 g protein, 48 g fett, 30 g kolhydrater
* per portion