Du behöver

  • 100 g mjölkchoklad
  • 2 st ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk strösocker eller farinsocker
  • hasselnötter Sockerrostade
  • 100 g hasselnötter
  • 1 nypa salt
  • 1 msk socker
  • 1 st smör liten klick

Gör så här

1
Bryt chokladen i bitar och smält den i mikron 20 sekunder i taget och rör om, tills chokladen precis har smält. Låt svalna lite.

2
Dela äggulorna från vitorna och lägg i olika vispskålar. Häll upp grädden i en tredje vispskål.

3
Börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum. Vispa sedan grädden. Rör ihop äggula, choklad och socker till en jämn smet. Vänd ner hälften av äggvitan i chokladsme­ten. Rör sedan ner vispgrädden i smeten och till sist resten av äggvitan. Det ska bli en jämn smet, men rör så lite som möjligt för att behålla luftigheten.

4
Fördela smeten i portionsformar eller fina glas. Frys i minst en timme. Det går bra att förbereda och frysa över natten, men ta då fram glassen 10 minuter innan den ska serveras.

5
Rosta nötterna hela i en torr stekpanna i några minuter. Passa noga så att de inte bränns. Strö över salt, socker och smörklick när nötterna börjar bli klara. Ta bort från värmen och vänd runt så att smöret fördelar sig över nötterna så att socker och salt lättare fastnar. Låt svalna på bakplåtspapper och hacka sedan nötterna grovt.

6
Strö nöthacket över mjölkchokladsemifreddon precis vid servering.


Kommentar:
Ställ desserten minst 1 timme i frysen